Het Paardenbos 

 

    

 

 

 Paarden, autisme en andere stoornissen

 

Paardrijden kan een hulpverleningsvorm zijn waarbij het contact met een paard en zijn beweging gebruikt wordt om aan doelen te werken die voor de mens belangrijk zijn.
De
Horse Boy Method is hier bij uitstek geschikt voor.


Een paard is van oorsprong een kuddedier en is daardoor heel gevoelig; het kan door zijn reacties mensen helpen dichter bij zichzelf te komen, hun gedrag beter te leren kennen en het stimuleert zo nodig veranderingen daarin aan te brengen. Het paard heeft zijn eigen karakter waar je rekening mee leert houden en baat bij kan hebben, bijvoorbeeld door het vertrouwen dat het paard uitstraalt.

De drie gangen van een paard (stap, draf en galop) hebben elk een specifieke uitwerking op het lichaam en geest: ontspannend, stimulerend, concentratieverhogend en evenwichtbevorderend. De balans die nodig is om op het paard te blijven zitten werkt ook psychisch. Het ritme van een paard werkt kalmerend en stabiliserend. Voor mensen met een stoornis is het mooie van een paard, dat het stimuleert tot contact. Het heeft een grote aantrekkingskracht voor veel mensen en het biedt veel mogelijkheden alle zintuigen te stimuleren en die ervaring te integreren. Met angst en aarzeling kan je leren omgaan. Het paard laat duidelijk merken als er niet goed met hem wordt omgegaan. Op die manier leer je ook sociale vaardigheden. Doordat een paard op een natuurlijke manier respect vraagt en imponeert, zorgt het dat je je aandacht erbij houdt en erachter probeert te komen wat het paard bedoelt. Begrip, invoelingsvermogen en zorgzaamheid zijn niet zelden waarneembaar bij autisten!

Een paard is onbevooroordeeld en reageert op wie je bent en niet op je uiterlijk of dat je anders bent dan anderen. Mensen met bijvoorbeeld autisme zitten vaak vast in patronen, vinden daar hun veiligheid in, houden daardoor overzicht. Door paard te rijden kan je experimenteren met het loslaten van patronen.

Doelen met paardrijden te behalen:

      grenzen leren stellen

      verminderen van angsten

      gevoelens leren herkennen

      leren omgaan met frustraties en boosheid

      verminderen van dwangmatig gedrag

      bevorderen van ontspanning

      leren rekening houden met de ander

      hulp leren vragen

      verbeteren van de motoriek.

 

En als je geen behoefte hebt aan paardrijden, maar wel in contact wil komen met paarden, dan bestaat er de mogelijkheid voor poetsen, knuffelen, vlechten, voeren, leiden enz.

 

 

Voor balans,

zelfvertrouwen 

en levenslust! 

 

 

Horse Boy Method

 

Bewust Paardrijden

 

 Begeleiding met

Natuurlijk Paardrijden

 

Paarden en autisme

 

Over de paarden

 

Over Petra